Nästa person ni ska få lära känna lite närmare i Max500 Speedway, är Alexander Edberg som kommer att ha huvudansvaret som lagledare under den kommande säsongen. Eskilstunabördige Edberg, har en nyligen avslutad speedwaykarriär bakom sig och byter alltså roll till den kommande säsongen.

27-årige Edberg jobbar som säljare till vardags för bland annat den fotbollsallsvenska klubben AFC Eskilstuna. En normal vardag, består alltså med mycket telefonkontakt med människor inom företagsvärlden och inte minst mycket människokontakt.

Hur kommer det sig att du blev lagledare, Alexander?
–  Det är en väldigt kul grej att få stanna kvar i idrotten som jag älskar. Sen så vill man fortfarande ha kvar lagkänslan, det är något jag tycker om väldigt mycket och leda ett lag är förstås väldigt kul. Viljan att vinna finns fortfarande kvar hos mig men nu blir det en helt annan roll. Det ska bli väldigt inspirerande att få vara med och försöka utveckla de förare vi har att förfoga över, säger Alexander och ler.

Vad kan du få med dig från din förarkarriär in till rollen som lagledare?
–  Det är väl att man varit på många olika banor. Man har varit med i många olika situationer, som gör att man förstår förarna på ett helt annat sätt. Sedan hoppas jag kunna vara mer ett bollplank mot förarna när det gäller vissa händelser på och utanför banan.

Alexander har ju som bekant varit inne i speedwaysporten under en längre tid och känner många förare i laget. Något som såklart är en bonus när man ska få ihop en grupp på sju individer varje matchdag.
–  Det är klart att det är en fördel att man varit inne i det. Jag vet hur svårt det är med att få ihop en grupp med sju olika individer, som kan vara motståndare en dag och lagkamrater en annan. Det är väldigt svårt och jag tror att jag har en fördel då jag varit med om olika situationer själv under min aktiva karriär, fortsätter Edberg.

Det viktiga för Alexander och hans lagledarskap, är att få ihop en grupp som krigar för varandra oavsett situation.
–  Det jag vill få ut med mitt ledarskap, är att de ska känna sig trygga med varandra och gå ihop som ett lag. Jag tror att man presterar något bättre än vad man kanske egentligen förväntas göra när man känner ett förtroende av inte minst lagledarna, men sina lagkamrater. Även fast att speedway är en individuell lagsport, så är det oerhört viktigt att man trivs och har roligt tillsammans.

Vad säger du om det lag som du och Johannes har lyckats forma?
–   Det är klart att det finns några lag som på pappret är bättre i serien än oss. Men som jag sagt tidigare. Om vi får ihop killarna på ett bra sätt så att alla höjer sig några procent och jobbar åt samma håll, så tror jag att vi kan bli en obehaglig överraskning för alla lag i serien.

Realistisk målsättning för kommande säsong är?
–  Det är klart att man vill vinna varje match! Men man ska veta att vi har en väldigt stram budget och första delmålet är att ta sig till slutspel. Där kan allting hända!

Snabbfakta
Alexander Edberg
Ålder: 27 år
Bor: Eskilstuna
Jobbar som: Säljare
År som lagledare: Första

Nästa intervjuperson, kommer att bli en förare i kommande års trupp. Den intervjun släpps under nästa månad.